Cauți locuri de vizitat în Dobrogea? În 2021 am descoperit pentru prima data ca Dobrogea înseamna mai mult decât plaje. Citeste întreg itinerariu ca să descoperi ce să vezi în Dobrogea, România într-o excursie de 3 zile din București.
Nu ți-ar plăcea să te trezești lângă Dunărea albastră, să inspiri briza cu un izp de pește din acest pământ străvechi?
Așezările de la Marea Neagră sunt unele dintre cele mai vechi din lume. Dobrogea are mai multe cetăți antice decât s-ar putea vizita într-o excursie de 3 zile din București. Dar dacă aveți doar un weekend, iată itinerariul meu de 3 zile, plin de locuri de vizitat în Dobrogea, ce nu includ plaja sau mers in Delta.
Cuprins
Ziua 1: Peșteri, mănăstiri și peisajul rural al Dobrogei
În prima zi a itinerariului de 3 zile în Dobrogea, vă recomand locuri de vizitat în Dobrogea mai puțin cunoscute, pentru a încerca să vă deconectați de haosul urban cu care suntem atât de obișnuiți.
Din București, va trebui să luați autostrada A2, care are Constanța ca ultimă oprire. Ieșiți de pe autostradă la Cernavodă. Aici puteți să admirați podul din oțel peste Dunăre.
Zona rurală din Dobrogea are o senzație de vânt și sărat, chiar dacă vă aflați la mai mult de 100 km distanță de Marea Neagră. De aceea veți găsi sute de mori de vânt transformând puterea acestor vânturi naturale în electricitate.
Prima oprire a fost o peșteră pe care am găsit-o evaluând vizual harta Dobrogei.
Peștera lui Adam
Probabil, majoritatea localnicilor nici măcar nu vor ști despre acest loc și majoritatea blogurilor nu l-ar include pe lista a ceea ce trebuie văzut în Dobrogea, România. Dar îmi place să fac lucruri pe care nu le fac mulți oameni.
Locația de pe Google Maps este cumva inexactă.
Va trebui să parcați mașina pe partea dreaptă a drumului după ce ați ajuns la destinație conform Google Maps.
Există un spațiu larg în care pot parca câteva mașini, dar nu vă așteptați să fie o parcare. Este o zonă plană mai largă, pe pământ. Era aproape gol când eram acolo, cu excepția unei familii care avea un grătar la câteva sute de metri distanță.
După ce parcați mașina, va trebui să continuați călătoria pe jos, timp de aproximativ 10 minute, spre dreapta. Urmați GPS-ul și vă va conduce la niște stânci mari de pe marginea dealului. Aceasta este intrarea în peșteră.
Există un fel de potecă printre vegetația lăsată de cei care au mai vizitat peștera.
Peștera lui Adam are o adâncime și o înălțime de doar 20 de metri, iar lumina oferă o vedere spectaculoasă din interiorul peșterii.
Există, de asemenea, niște lilieci pe partea din spate a peșterii, dar nu le veți vedea decât dacă încep să zboare. Sau dacă vă duceți chiar în spatele peșterii și îi cautați. Tavanul peșterii are multe cuiburi de păsări, care zboară liber în jur.
În acest video poți să observi cum să ajungi și cum arată peștera lui Adam din Dobrogea:
Urmați aceeași cale înapoi la mașină.
Pe aceeași parte, după ce ajungeți la mașină, puteți urmări drumul de pământ pe jos pentru a explora alte formațiuni stâncoase din apropiere. Potrivit Google Maps, ar fi trebuit să existe o altă peșteră în apropiere, Peștera Liliecilor, dar nu am putut să o găsim. Totuși, plimbarea prin pădurile mici merită călătoria de 20 de minute.
După ce ajungeți la mașină, mergeți pe cealaltă parte a drumului pentru a admira priveliștile de pe deal și de pe pod.
Sfat: Aduceți spray de protecție împotriva țânțarilor și purtați pantaloni lungi pentru a vă proteja pielea de vegetația sălbatică și de insecte.
Peștera și Mănăstirea Sfântul Casian
Poate că nu te gândeai la mânăstiri cand ai căutat locuri de vizitat în Dobrogea, însă povestea acestui loc merită o vizită.
Nu departe de peșteri se află o mănăstire recent renovată, Mănăstirea Sfântul Casian.
Nu sunt o persoană religioasă, dar mănăstirile românești sunt de obicei o oprire interesantă.
Ceea ce face această mânăstire atât de specială este faptul că păzește peștera Sfântului Casian, chiar pe malul stâncos al lacului Casian.
Sunt întotdeauna curiosă să descopăr locuri atât de vechi, iar locația acestei peșteri este impresionantă. Mănăstirea nu percepe o taxă pentru vizitarea peșterii, deși depun mult efort în menținerea scărilor abrupte și a peșterii.
Când intrați în curtea mănăstirii, uitați-vă la dreapta, iar calea care duce la peșteră este chiar între biserica de lemn și magazinul mănăstirii.
Există o călugăriță care se ocupă de magazin. A fost un pic insistentă să ne facă să cumpărăm o lumânare pe care să o aprindem în peșteră, pentru sfinți. Ei vând multe obiecte religioase, cum ar fi icoane, dar sunt, de asemenea, mândri de propria lor producție de miere și vin.
Cheile Dobrogei
Următoarea oprire în frumosul itinerariu de 3 zile în Dobrogei nu este tocmai o oprire, ci un peisaj natural. Și eu am aflat cu puțin înainte de această excursie de Cheile Dobrogei și chiar merita incluse pe lista de locuri de vizitat în Dobrogea.
Acestea sunt Cheile Dobrogei mai puțin faimoase, nu sunt chiar înalte, dar reprezintă un peisaj cu adevărat neașteptat în această zonă.
Se spune că formațiunile stâncoase sunt foarte vechi și, după părerea mea, unice în România. Nu seamănă cu nimic altceva din ce am văzut în România.
Cheile nu sunt prea mari și vă recomand să vă opriți undeva pe dreapta, pe măsură ce ajungeți în mijlocul lor și urcați dealul pentru a vă bucura de o vedere mai bună a acestui frumos peisaj natural.
Promenada Tulcea
Ultima oprire a zilei este în Tulcea. Vă puteți plimba în jurul frumoasei promenade din Tulcea, când apune soarele.
Există o mulțime de restaurante și pescuit din care să alegeți dacă doriți să luați cina în aceeași zonă. Recomand
- Restaurantul Santa Catalina,
- La Cherhana – Fish & Food și
- Taverna Lefkada.
Petreceți noaptea în Tulcea, pentru că a doua zi a călătoriei o veți petrece explorând acest oraș, pentru ca Tulcea este unul dintre locuri de vizitat în Dobrogea.
Eu am ales o cazare pentru un buget mai mic, dar cu o locație perfectă, chiar lângă promenada din Tulcea, numită Vila Mara.
Ziua 2: Tulcea și satele din apropiere
Deși nu e un lucru cunoscut, Tulcea găzduiește unele dintre cele mai interesante muzee din această parte a României. Acesta este locul pentru a explora mai multe despre ruinele antice care i-au adus pe turci, tătari, lipoveni, greci și Imperiul Roman în această parte a lumii.
Ce să vizitați în Tulcea, România?
- Acvariul Tulcea
- Muzeul de Istorie și Arheologie
- Aegyssus – ruine arheologice
- Monumentul Eroilor
- Casa Avramide – Casa Colectiilor
- Catedrala Sfântul Nicolae
- Muzeul de artă
- Muzeul în aer liber al satului pescăresc tradițional (intrarea din drumul DJ222C, există un indicator, nu urmați GPS-ul dacă vă duce pe un drum de pământ)
Acvariul din Tulcea este un lucru interesant de făcut pentru familii, cupluri, copii. Cred că majoritatea oamenilor se vor bucura să viziteze acvariul, care se află la nivelul -1 al clădirii. Aceasta este ultima parte a muzeului. Primul și al doilea etaj sunt mai mult un muzeu de istorie naturală și au multe informații despre Delta Dunării.
Muzeul Arheologic a fost, de asemenea, surprinzător, în special noua clădire, care prezintă o mulțime de noi comori ale recentelor săpături arheologice la fața locului.
Satul tradițional pescăresc este un muzeu în aer liber, iar traseele de mers sunt construite pentru a reprezenta principalele trei ramuri ca Delta Dunării din România.
Pe fiecare potecă veți găsi o casă tradițională din zona respectivă. Chiar și interiorul caselor este mobilat. Este un loc minunat pentru a face fotografii cu case tradiționale din Dobrogea.
Satul Sarichioi
La marginea Deltei Dunării, există câteva sate care sunt accesibile cu mașina și sunt preferate de cei care nu au timp să intre mai adânc în deltă. Dintr-o întâmplare, am descoperit satul Sarichioi, care este un sat de dimensiuni medii, cu o pescărie destul de renumită, cu vedere la micul port al satului.
Ce să vezi în satul Sarichioi?
Mergeți pe malul lacului Razim, admirați natura, mâncați la pescăria locală și relaxați-vă.
Dacă doriți să luați masa la cherhana, rezervați o masă din timp, mai ales dacă intenționați să mergeți acolo în weekend. Nu arată foarte impresionant, iar meniul este destul de scurt, dar totul este proaspăt.
Dacă doriți să petreceți noaptea în satul Sarichioi sau în satele din apropiere, asigurați-vă că vă rezervați cazare înainte de a ajunge acolo, mai ales dacă intenționați un sejur de weekend. Nu există multe locuri de cazare și toate sunt rezervate în weekend.
Dacă nu găsiți nicio cazare, vă puteți întoarce oricând la Tulcea și puteți rezerva o cameră de ultim moment, unde veți găsi multe opțiuni de cazare și prețuri mai mici.
Ziua 3: Cetăți medievale in Dobrogea
Ultima zi a acestei excursii de 3 zile în Dobrogea, România explorând unele dintre cele mai remarcabile cetăți și ruinele lor. Dacă nu ai destule locuri de vizitat în Dobrogea, atunci hai sa exploram cetațile din Dobrogea. Nicio călătorie rutieră în jurul zonei nu ar trebui să excludă cetățile antice din această zonă.
Cetatea Enisala
Prima oprire a zilei este Cetatea Enisala, care se află pe un deal stâncos, de unde supraveghează lacul Razim.
Explorările arheologice au relevat monede aparținând Imperiului Bizantin, Republicii Genova, tătari, moldoveni, Țara Românească și turci, iar această descoperire confirmă faptul că cetatea a avut un rol militar, politic, administrativ și economic.
De asemenea, au fost găsite morminte și instrumente dacice care datează din secolul al IV-lea î.Hr. Ceramica și oasele de mamut au indicat faptul că zona a fost populată încă din preistorie.
Zidurile cetății au fost probabil construite pentru prima dată de Imperiul Bizantin secolele X-XI și Republica Genova între secolele XIII și XIV. Există cetăți similare de-a lungul coastei Mării Negre în Bulgaria și Turcia.
Numele cetății provine de la cuvintele turcești Yeni Sale, care se traduc în Noua Vestire.
Accesați site-ul https://www.icemtl.ro/enisala-medieval-fortress/ pentru informații despre bilete și condiții de vizitare.
Nu ratați muzeul tradițional al casei din sat. Există un bilet combinat pentru a vizita atât cetatea, cât și muzeul.
Dacă intenționați să vizitați muzeul tradițional al casei din sat, să știți că nu există spațiu pentru a parca în fața acestuia. Recomand parcarea în fața bisericii, care se află la aproximativ 100 de metri mai jos de casă. Acolo sunt aproximativ 4 locuri de parcare în față.
Cetatea Argamum și Capul Doloșman
Ce să vezi în Dobrogea, România? Printre aceste locuri de vizitat în Dobrogea este și o cetate antică. La est de satul Jurilovca, veți găsi extraordinara cetate greacă din Argamum.
Argamum este una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul României. Sper ca interesul turiștilor să ajute la mediatizarea si amenajarea acestui loc, și să devină pentru fiecare dintre noi unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Dobrogea.
Conform scripturilor antice, există de la începutul secolului al 6-lea î.Hr. A fost o așezare grecească lângă Marea Neagră. În acele vremuri, cetatea avea deschidere spre Marea Neagră. Astăzi, golful este un lac și este separat de Marea Neagră de o fâșie subțire de nisip, pe care o numim Gura Portiței.
În secolul I d.Hr., Argamum este cucerit de Imperiul Roman. A fost o escală pe ruta Bizant-Tyras. În următoarele 5 secole, cetatea continuă să evolueze.
După ce cetatea a fost închisă în golf, localnicii s-au mutat mai mult în sud, în Histria, Tomis, Callatis și Constantinopol.
Argamum este numele latin. În greacă, se numește Orgamè.
Ruinele cetății au fost descoperite în 1916. Au fost descoperite multe comori nedatate, precum monede antice și obiecte de tezaur. Le puteți vedea la Muzeul Arheologic din Tulcea. O zonă întinsă a cetății este încă dezgropată.
Capul Doloșman este o rezervație naturală, cunoscută pentru flora și fauna sa. Numele, Doloșman, are rădăcini otomane. Dolaș înseamnă obstacol și dolașma se traduce prin trecere.
Cetatea Histria (Cetatea Histria)
Histria era o așezare greacă din vestul Mării Negre. Este probabil cel mai faimos dintre aceste locuri de vizitat în Dobrogea.
Numele Histria se traduce prin Pe Dunăre, Situat pe Dunăre. A fost prima așezare de pe teritoriul României și datează din secolul 7 î.Hr. (în jurul anului 657 î.Hr.). Histria a fost sub ocupație romană între secolele I și III d.Hr. A fost abandonată în secolul al VII-lea d.Hr., când a fost invadată.
Această așezare a fost un important port la Marea Neagră pe vremea când nu era închisă în golf.
Acesta este primul loc pe actualul teritoriu românesc unde au fost fabricate monede. Cetatea a fost descoperită în 1868, iar primele lucrări arheologice au început în 1914.
Histria este o destinație obligatorie și printre primele răspunsuri la Ce să vezi în Dobrogea, România? Astăzi, turiștii pot vedea zidurile, turnurile, ruinele templelor grecești, străzile și una dintre cele mai vechi biserici din această regiune, datând din secolul al VI-lea d.Hr.
Constanta
Următoarea oprire este Constanța, principalul oraș românesc de pe litoralul Mării Negre. Nu trebuie să ratați centrul vechi și zona portului. Constanța este până la urma unul dintre aceste locuri de vizitat în Dobrogea, care îmbina istoria cu plajele turistice.
Sper că v-ați bucurat de acest itinerariu de 3 zile în Dobrogea, România. Puteți găsi întregul itinerariu pentru o excursie de 3 zile în Dobrogea pe această hartă Google.
Există și mai multe așezări antice și minuni naturale de descoperit în Dobrogea, România, dar o voi lăsa pentru următoarea călătorie. Tu ce alte locuri de vizitat în Dobrogea știi?