Ce să faci în Brașov? Care sunt principalele obiective turistice în Brașov pe care nu trebuie să le ratezi?
Brașovul este bijuteria coroanei României și unul dintre cele mai vizitate orașe din România. După ce am petrecut o săptămână în oraș, am făcut o listă cu ce să văd la Brașov! Deci, care sunt principalele obiective turistice în Brașov, România?
Brașovul este un oraș medieval și primele rămășițe care își dovedesc originile datează din secolul al XIII-lea. Atunci Cavalerii Teutoni au construit cea mai veche clădire din Brașovul de astăzi (Biserica Sf. Bartolomeu).
Brașovul este în jur de multe dintre cele mai bune alegeri pentru cele mai frumoase locuri de vizitat din România, așa că verificați acest lucru înainte de a vă planifica călătoria în România.
Cuprins
Obiective turistice Brașov, România
DIstoria acestei așezări antice este indelungată, iar pe măsură ce au trecut secolele au avut loc și numeroase dezastre care au condus la dezvoltarea Brașovului.
De la ruinele unei vechi fortărețe până la orașul medieval pe care îl vedeți astăzi, Brașovul are multe povești de spus, iar aceste povești se află pe acestă listă de obiective turistice ce trebuie să le vezi în Brașov.
Am creat această hartă pentru a o folosi impreună cu restul aticolului cu toate explicațiile lucrurilor de făcut în Brașov.
Îți recomand să te încrii la tur pietonal gratuit pentru a descoperi orașul vechi din Brașov. Menționez ca majoritatea sunt în limba engleză. Te rog să verifici pe site-ul lor programul tururilor. Este posibil să existe modificări din cauza pandemiei.
Acestea sunt câteva variante:
Dacă nu este disponibil niciun tur de mers pe jos sau pur și simplu doriți să explorați singur, atunci vă sugerez următorul tur de mers pe jos în Brașov:
Ziua 1: Piața Sfatului, Biserica Neagră, Strada Sforii (Rope Street), Bastionul Țesătorilor (Weavers ’Bastion), excursie pe muntele Tâmpa Mountain pentru a privi apusul
Ziua 2: Cetățuia de pe Strajă, Turnul Alb, Turnul Negru, Poarta Ecaterinei, Sinagoga Beth Israel, Prima Școală Românească, Pietrele lui Solomon
Am programat toate aceste locuri intr-un itinerariu de 2 zile în Brasov. Hai să descoperim ce părți și clădiri s-au păstrat în ultimele secole.
Obiective turistice Brașov pentru ziua 1
Piața Sfatului și împrejur
Piața centrală a Brașovului, Piața Sfatului, este cel mai faimos reper al Brașovului și cel mai vizitat.
Ori de câte ori întrebi un român despre ce să faci în Brașov, el sau ea îți va răspunde că trebuie să vizitezi Piața Sfatului.
Încă din epoca medievală, piața centrală a Brașovului, Piața Sfatului, a fost folosită pentru târguri și adunări.
Piața Sfatului era locul unde negustorii își aduceau bunurile și le puneau în Casa Sfatului, clădirea care se înalță în mijlocul pieței.
De-a lungul istoriei recente, piața a fost folosită pentru târguri și festivaluri de muzică.
Cel mai faimos este Cerbul de Aur, care a fost organizat pentru prima dată în 1968 și unde au apărut mulți cântăreți celebri din întreaga lume (doar pentru a numi câțiva: Diana Ross, Julio Iglesias, Christina Aguilera și Kyle Minogue).
Casa Sfatului, clădirea centrală din piață, este un muzeu, dar a fost inițial construită ca un turn de supraveghere. Astăzi, este casa Muzeului Județean de Istorie Brașov.
În jurul pieței, veți descoperi multe clădiri istorice și locuri de vizitat, cum ar fi:
- Casa Sfatului,
- Biserica Adormirea Maicii Domnului (Biserica Adormirea Maicii Domnului)
- Casa Negustorilor (Casa Negustorilor)
- Casa Filstich-Plecker (Casa Filstich-Plecker)
- Casa Mureșenilor (Casa Mureșenilor)
- Muzeul Civilizației Urbane (Muzeul Civilizației Urbane Brașov)
- Și bineînțeles, faimoasa Biserică Neagră din Brașov (Biserica Neagră)
Biserica Neagră
Biserica Neagră (Biserica Neagră) este unul dintre cele mai reprezentative monumente gotice din România. Aceasta și-a luat numele după un incendiu din secolul al XVII-lea, când zidurile sale s-au înnegrit.
Biserica aparține comunității luterane și datează din secolul al XV-lea. În același loc se afla o biserică romanică care a fost demolată în timpul marii invazii tătare din 1241.
Inscripțiile din interiorul bisericii, precum și slujba săptămânală și alte ceremonii organizate în interiorul bisericii sunt toate în limba germană, deoarece Brașovul a fost un oraș predominant săsesc până în secolul al XIX-lea.
Există o mică taxă de intrare pentru a vizita biserica (12 lei), dar nu ai voie să faci fotografii. De aceea nu veți găsi nicio fotografie a bisericii nicăieri.
Strada Sforii
Adresa: Strada Sforii, între Poarta Schei și strada Cerbului.
A treia cea mai îngustă stradă din Europa, strada Sforii din Brașov are o lungime totală de 80 m și variază în lățime (1,11 – 1,35 m).
Conform documentelor istorice, acestă stradă există încă din secolul al XVII-lea, iar scopul său principal era de a facilita accesul pompierilor în orașul vechi.
Ca punct de referință, căutați Casa Sforii (strada Poarta Schei 19), iar strada Sforii este chiar în stânga ei. Sau căutați reședința Sforii (strada Cerbului 20) și găsiți faimoasa stradă, de asemenea, în stânga ei.
Bastionul Țesătorilor
Adresa: str. George Coșbuc nr. 9, Brașov
Odată ce orașul din vale a fost fortificat, fiecărei bresle i s-a atribuit un bastion pentru a proteja orașul. Fiecare bastion a fost numit după breasla sa.
Construit în secolul al XV-lea, Bastionul Țesătorilor este considerat una dintre cele mai bine conservate structuri defensive din Brașov.
Există o mică taxă de intrare (există o taxă suplimentară pentru fotografii și videoclipuri) și găzduiesc multe piese de teatru și evenimente în timpul serilor calde de vară. Sunt în mare parte în limba română, dar pentru a participa trebuie să verificați din timp programul evenimentelor.
Bastionul Țesătorilor este închis luni, așa cum sunt majoritatea muzeelor.
Muntele Tâmpa
Muntele Tâmpa este faimosul munte cu semnul „BRASOV” deasupra acestuia. Seamănă cu faimosul semn de la Hollywood.
Puteți urca pe jos sau puteți lua telecabina. Există câteva trasee diferite care pornesc de la zidurile cetății.
Biletul pentru telecabina pentru urcare este 10 lei doar dus și 18 lei pentru o călătorie dus-întors.
Pe vârful muntelui Tâmpa, sunt încă vizibile ruinele vechii cetăți Brassovia construite în secolul al XIV-lea. Cetatea a fost distrusă în secolul al XV-lea la ordinul lui Iancu de Hunedoara, iar pietrele au fost folosite pentru fortificarea cetății din vale, pe care se află astăzi orașul.
Merită excursia pe Tâmpa, deoarece acesta este locul care oferă cea mai bună vedere a apusului. Dacă doriți să obțineți de fapt o vedere completă a Brașovului, atunci urcarea pe munte ar trebui să fie o prioritate din toate aceste lucruri de făcut în Brașov.
Obiective turistice Brașov pentru ziua 2
Cetățuia de pe Strajă Brașov
Ce poți să faci în Brașov gratuit? Unde să mergi pentru a admira orașul vechi al Brașovului? Știu un loc și este gratis să îl vizitezi.
Mergi la Cetatea de pe Dealul Straja!
Cetățuia de pe Strajă a fost un important punct de apărare, construit în afara cetății Brașovului.
La începutul secolului al XV-lea, aceasta era formată dintr-un singur turn de supraveghere la care s-a adăugat un bastion de lemn cu patru turnuri. În secolul al XVII-lea, după ce a fost distrusă complet, cetatea a fost reconstruită cu ziduri de piatră.
În secolul al XVII-lea, cetatea de deal a Brașovului și-a pierdut importanța și a fost folosită ca depozit și apoi ca cazarmă. Din secolul al XVIII-lea, a fost folosit ca închisoare și apoi a fost principalul depozit pentru Arhivele de Stat Brașov.
Din 1981, a devenit o atracție turistică. Din păcate, este închis pentru public în acest moment, fără nicio explicație sau dată despre când va fi deschis din nou.
Cu toate acestea, cetatea masivă este impresionantă pentru a o vedea din exterior, iar vederea asupra Brașovului este uimitoare de acolo, De aceea am inclus-o pe lista obiectivelor turistice în Brașov.
Turnul Alb și Turnul Negru
Ambele turnuri au fost construite în secolul al XV-lea, în afara zidurilor orașului, pe un deal. Cele două turnuri sunt singurele rămase din cele patru turnuri de supraveghere care au fost construite pentru a proteja orașul.
Amândouă sunt muzee, dar păreau închise la ultima mea vizită acolo. Turnurile merită o vizită, deoarece oferă o priveliște frumoasă asupra orașului.
Vă recomand mai întâi să vizitezi Turnul Negru și apoi să urmezi cărarea de pământ până la Turnul Alb, pentru a ocoli scările abrupte (și obositoare) de la zidurile orașului.
Poarta Ecaterinei și zidurile medievale fortificate ale Brașovului
Construită pe vechea poartă din secolul al XV-lea, poarta pe care o vedeți astăzi a fost construită în secolul al XVI-lea de breasla croitorilor. Arhitectura distinsă a turnului porții o face specială.
Poarta își ia numele după fosta mănăstire Ecaterina (Capela Sfânta Ecaterina) care se afla odinioară pe acest loc.
Scopul acestei porți a fost de a facilita accesul oamenilor din cartierul Schei în oraș.
Cele patru turnuri mici de pe fiecare colț al acestui turn ar simboliza faptul că liderii Brașovului aveau dreptul să aplice pedeapsa capitală.
Astăzi, singura parte rămasă din această poartă veche este acest turn, construit pe trei niveluri și găzduiește ocazional expoziții de artă și istorie.
Sinagoga Beit Israel Brașov
Adresa: strada Poarta Șchei 29
Listat ca monument istoric în România, Sinagoga Beth Israel a fost construită între 1899-1901 și este considerată una dintre cele mai frumoase sinagogi din această parte a Europei.
În partea dreaptă a intrării se află un monument dedicat tuturor evreilor brașoveni care au fost deportați în lagărele de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial.
Există programul de vizită scris pe ușa din față. Chiar dacă ușa pare închisă, întrebați dacă puteți vizita sinagoga. Nu au mulți vizitatori și țin ușa sinagogii închisă. Dar nu vă faceți griji, există cineva care va deschide ușa tuturor vizitatorilor.
Prima Școală Românească
Lângă Biserica Sf. Nicolae, în cartierul Schei din Brașov, se află clădirea și muzeul Primei Școli Românești din Brașov.
În 1583, aici au avut loc primele cursuri de română. Muzeul are o colecție impresionantă de cărți vechi și valoroase, cea mai veche fiind prima carte școlară românească, din secolul 11-12. Muzeul prezintă și prima Biblie românească.
Preotul bisericii are grijă de muzeu, iar el a tradus majoritatea cărților vechi și le-a publicat. Toate sunt de vânzare și le puteți găsi la muzeu. Preotul are foarte multe cunoștințe despre istoria României și este bun să împărtășească câteva povești tuturor vizitatorilor muzeului.
Pietrele lui Solomon
Cetatea din Stâncile lui Solomon este o fortificație veche folosită de daci ca adăpost. Săpăturile arheologice au descoperit că acesta este un loc locuit încă din neolitic.
Astăzi nu mai rămâne mult din cetatea antică, dar zona este cunoscută și de către localnici ca o zonă de picnic drăguță și există, de asemenea, câteva legende ale acestui loc.
Aceasta este o listă cu cele mai impresionante obiective turistive în Brașov. Dacă încă vă întrebați ce să faceți în jurul Brașov, asigurați-vă că mai stați câteva zile și planificați câteva excursii de o zi din Brașov. Există multe de văzut în jurul Brașovului.
Excursii de o zi din Brașov
Dacă intenționezi să vizitezi Brașovul pentru mai mult de două zile, atunci trebuie să mergi cu mașina sau să închiriezi o mașina. Vei avea ocazia să te bucuri de vederi panoramice superbe de munte, să mergi în drumeții și să vizitezi și mai multe cetăți istorice din zonă.
Ce poți să vizitezi intr-o excursie de o zi din Brașov?
Poiana Brașov
Poiana Brașov este cea mai renumită stațiune de schi din România. Cu un total de 12 pârtii și multe opțiuni de cazare, Poiana Brașov este o destinație frumoasă chiar și vara.
Castelul Bran
Mitul lui Dracula continuă, iar Castelul Bran este locul care a inspirat cel mai probabil celebra legendă. Protagonistul legendei a fost un domnitor român cu pedepse crude, pe care noi îl cunoaștem ca Vlad Țepeș.
Cetatea Rașnov
Situată pe un vârf stâncos, în orașul Râșnov se înalță Cetatea Râșnov. Planifică o vizită la cetatea Rașnov pentru a descoperi un oraș medieval și a admira priveliștile.
Munții Carpați
Aproape de Brașov, o să găsești numeroase trasee pentru drumeții. Exista trasee pentru toate nivelurile și toate îți vor dezvălui unele dintre cele mai frumoase peisaje montane. Stiai că există străini care vizitează România doar pentru munții săi?
Nu-ți face griji dacă nu mai ai antrenament de mers pe munte. Există o drumeție frumoasă pentru începători în Bucegi – Traseul Lacul Scropoasa.
Sanctuarul Libearty Bear
Situat în Zărnești, Sanctuarul Libearty Bear este o zonă de 69 de hectare pentru urșii salvați din captivitate.
Proclamat drept cel mai mare sanctuar al ursului brun din lume, vizitatorii descoperă câteva dintre poveștile urșilor. Sanctuarul crește, de asemenea, lupi, dragi, măgari, câini, pisici și alte animale pe care oamenii le-au avut ca animale de companie și le-au abandonat.
Acesta paote fi o vizită potrivită pentru familii si iubitorii de natură, pentru a se informa despre cum pot ajuta animalele din zonă.
Parc Aventura
Aclamat ca fiind cel mai mare parc de aventură din Europa de Est, Parc Aventura din Brașov este o activitate excelentă pentru familii, cupluri și grupuri de prieteni. Are ceva pentru fiecare grupă de vârstă și vă veți bucura de provocare chiar dacă nu sunteți obișnuiți cu acest tip de efort.
Cetatea Rupea
Construită între secolele al XIV-lea și al XVII-lea, Cetatea Rupea a fost folosită ca cetate și, de asemenea, un refugiu pentru oamenii care locuiau în satele din apropiere. Cetatea Rupea este considerată una dintre cele mai vechi așezări umane și datează din paleolitic și neolitic timpuriu (5500 î.Hr. – 3500 î.Hr.).
Restaurante în Brașov: Unde să mănânci bine în Brașov, România?
Brașovul are numeroase restaurante care vă vor impresiona.
Desigur, există si multe mâncăruri de stradă pe care va trebui să le încercați. Amintiți-vă că Brașovul are multe influențe deosebite din Ungaria și populația saxonă, așa că o veți observa și când vine vorba de mâncare.
Încercați un Kurtos Kalac (o pâine dulce maghiară) sau o clatită dacă doriți ceva dulce. Desigur, nu trebuie să ratați mâncarea tradițională din zonă (Tochitură, Bulz, Papanași).
Iată câteva recomandări de restaurante de la unii dintre prietenii mei din Brașov sau care au vizitat Brașovul:
- Sergiana
- Sub Tampa
- Bistro de l’Arte
- Brasserie Luther
- Bistro La Birou
- Dei Frati
- Ninna Mancare Faina
- Delicious Raw Lab (Au un punct de luat pe Strada Nicolae Bălcescu 49)
- Simone (pentru opțiuni vegetale)
- Rawdia (restaurant vegan)
- Gelato Mania (cea mai bună înghețată din Brașov)
- Barul de vinuri Juno
Cum să ajungi la Brașov?
București – Brașov cu trenul
Puteți lua un tren din București (sau din orice alt oraș important) pentru a ajunge la Brașov. Puteți verifica programul trenurilor pe site-ul CFR.
București – Brașov cu autobuzul
Brașovul este o destinație populară, așa că veți găsi câteva autobuze care să vă ducă acolo dacă trenul nu este o opțiune convenabilă pentru dvs.
București – Brașov cu mașina
Mersul cu mașina este cel mai bun mod de a descoperi Brașovul, mai ales dacă intenționezi să petreci mai multe zile și să descoperi cetățile medievale din apropiere sau dacă vrei să mergi într-o excursie în România. Ar fi imposibil să ajungi la majoritatea locurilor istorice din împrejurimile Brașovului fără o mașină.
Cazare în Brașov: Unde să stai în Brașov
Brașovul are multe opțiuni de cazare frumoase chiar în orașul vechi, dar dacă intenționezi să stai mai mult, îți recomand să rezervi un apartament.
Eu am stat la apartamentul Valentinei (un apartament studio în Brașov) aproape o săptămână și a fost una dintre cele mai bune cazări la care am stat vreodată în România.
Alte hoteluri recomandate în Brașov sunt Hotel Kronwell, Safrano Palace, Belfort Hotel și Hirscher Residence.
Ești gata să mergi și să descoperi Brașovul, unul dintre cele mai frumoase orașe din România?
Fie că îți plac așezările medievale, mâncarea tradițională sau drumețiile în Brașov, cel mai probabil îți va face placere să vizitezi aceste obiective turistice în Brașov.
Bucurați-vă de timpul petrecut în Brașov și scrie-mi în comentarii dacă mai sunt și alte obiective turistice din Brașov de adăugat la această listă.