Bulgaria

Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Plănuiești o vacanță în Bulgaria și nu știi de unde să începeți sau ce locuri de vizitat în Bulgaria să pui pe listă?

Am vizitat Bulgaria de multe ori, iar în august 2021 am făcut această excursie în care am fost în cele mai frumoase lucruri de văzut din Bulgaria.

Iată un itinerariu de o săptămână în Bulgaria, cu detalii despre ce orașe din Bulgaria să vizitezi, sfaturi și recomandări. Am făcut o listă cu toate locurile de cazare, restaurante și cel mai bun traseu pentru a vizita cat mai multe locuri în Bulgaria într-o săptămână.

Dacă vrei să faci această vacanță în Bulgaria, își recomand să mergi cu mașina, pentru că transportul public e lent și nu ajunge în toate locurile acestea. De asemenea, transportul public este de obicei mai lent și vă va dura mai mult să ajungeți dintr-un loc în altul.

Acest frumos itinerariu pentru o vacanță în Bulgaria va începe și se va încheia în Sofia, capitala Bulgariei.

Cum ajungi în Sofia, Bulgaria?

Dacă vrei să vizitezi toate orașele din Bulgaria și locurile pe care le-am inclus pe acest itinerariu în Bulgaria, îți recomand să mergi cu mașina din România. Găsești spre sfârșitul articolului detalii despre condusul în Bulgaria. 

Dacă vii din altă parte sau pur și simplu vrei să vii cu avionul, atunci poți să zbori direct la Sofia. Aeroportul din Sofia este cel mai mare aeroport din Bulgaria, iar în august 2021 exista un zbor direct Bucuresti – Sofia operat de Qatar airways, cu care am mers și eu. Zborul de la București spre Sofia durează aproximativ 35 de minute. 

Sofia Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Ziua 1: Sofia

Ce poți să vizitezi în Sofia, Bulgaria? 

Din fericire, capitala Bulgariei este un oraș frumos, potrivit pentru plimbări si este unul dintre aceste locuri de vizitat în Bulgaria. 

Cele mai multe locuri de vizitat în Sofia sunt în centrul orașului și vei putea vedea cele mai importante obiective turistice în mai puțin de o zi în Sofia.

Cel mai important și cunoscut loc din Sofia este Catedrala Sf. Alexandru Nevski.

Catedrala datează din 1880, este a doua cea mai mare catedrală din regiunea balcanică și este atât de mare încât are suficient spațiu pentru 10.000 de oameni.

Catedrala Nevski a fost inițial dedicată soldaților ruși care și-au pierdut viața în cursul eliberării Bulgariei de Imperiul Otoman.

Dacă aveți mai mult de o zi, îți recomand să vizitezi și câteva muzee.

Iată ce altceva ar trebui să vezi Sofia:

  • Biserica Sf. Sofia
  • Biserica Rusă „Sveti Nikolai Mirlikiiski” (cunoscută sub numele de Biserica Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni)
  • Rotunda Sf. Gheorghe
  • Teatrul Național Ivan Vazov
  • Palatul Național al Culturii
  • Casa Parlamentului Vechi
  • Institutul Național de Arheologie (Trezoreria a inclus Tezaurul Lukovit care datează din timpul invaziei Traciei de către Alexandru cel Mare în 400 î.Hr.)
  • Bulevardul Vitosha. Este una dintre cele mai populare străzi din Sofia, plină de baruri și restaurante. Numele străzii vine de la munte care poate fi văzut la capătul bulevardului. Este cel mai apropiat munte de Sofia, potrivit pentru drumeții și activități în aer liber.

Unde să stai la Sofia?

Îți recomand să stai la Hyatt Regency Sofia. Hotelul a fost deschis în septembrie 2020 și este unul dintre cele mai noi și mai luxoase hoteluri din Sofia. Camerele sunt foarte confortabile, locația este excelentă, iar micul dejun este uimitor. 

Hyatt Regency Sofia Sofia Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Acesta a fost cu adevărat unul dintre cele mai bune hoteluri la care am stat în Bulgaria.

Dacă vrei să cauți o altă cazare în Sofia, încearcă să alegi un loc aproape de centrul orașului, unde se află toate barurile și restaurantele foarte drăguțe.

Unde să mănânci în Sofia?

Vei fi surprins să descoperi diversitatea restaurantelor din Sofia. Toate restaurantele din centru au mâncare și servicii uimitoare. Noi românii glumim adesea cum după o vacanță în Bulgaria ajungi acasă cu cel puțin 5 kilograme în plus. Ei bine, chiar dacă această vacanță în Bulgaria este un tur, tot va include multă mâncare. 

Sofia Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria
Aperitive la restaurantul Moma din Sofia

În general, în zona bulevardului Vitosha sunt multe restaurante frumoase. Aici ies și localnicii.

Pentru o experiență culinară specială, recomand Moma Bulgarian Food and Wine și Shtastlivetsa.

Plovdiv Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Ziua 2: Plovdiv and Burgas

După micul dejun, va trebui să pornești la drum destul de devreme, pentru a avea suficient timp pentru a vizita tot ce este pe traseu.

Prima oprire este în cel mai vechi oraș din Europa, Plovdiv, care se află la numai 150 km distanță de Sofia. Drumul între Sofia și Plovdiv ar trebui să dureze aproximativ două ore și jumătate.

Plovdiv este capitala culturală a Bulgariei și a fost Capitală culturală europeană în 2019.

Dar sunt aproape sigură că nu știai că Plovdiv este unul dintre cele mai vechi orașe locuite din Europa (din 4000 î.Hr.). Eu nu stiam, până să ajung acolo. Mulți turiști nu știu istoria locului, însă după ultima vizita nu pot nega că Plovdiv trebuie să fie pe lista de orașe din Bulgaria de vizitat. 

Orașul Plovdiv a fost cucerit de multe imperii de-a lungul istoriei sale, iar reperele sale arhitecturale sunt dovada acestui fapt – imperiile trac, grec, roman, bizantin și otoman.

Ce să vizitezi în Plovdiv?

1. Teatrul roman antic

2. Stadionul Roman Plovdiv

3. Orașul vechi din Plovdiv

4. Teatrul antic din Philippopolis

5. Muzeul Etnografic Regional Plovdiv

Unde să mănânci în Plovdiv, Bulgaria?

Pentru prânz, mergi în Kapana, cartierul creativ din Plovdiv, care este chiar lângă orașul vechi. Îți recomand restaurantul Pavaj, unde trebuie să încerci una dintre numeroasele opțiuni Rakia. Chiar lângă el este Veggic, un restaurant vegan drăguț.

Plovdiv restaurant pavaj Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

După prânz, continuă călătoria prin Bulgaria, iar următoarea oprire este în Burgas, un oraș aflat pe țărmul Mării Neagre. Burgas se află la 300 km de Plovdiv. Drumul cu mașina între Plovdiv și Burgas ar trebui să dureze aproximativ trei ore și jumătate.

Burgas, Bulgaria

Burgas este al patrulea oraș ca mărime din Bulgaria.

Deși este adesea subevaluat, Burgas își intrigă turiștii cu atracții naturale și muzee.

Ce să vezi și să faci în Burgas, Bulgaria?

  • Lacul Atanasovsko (renumit pentru nuanța roz strălucitor)
  • Ruine Aquae Calidae (băi romane construite pe izvoare termale)
  • Debarcaderul Burgas
  • Grădina Mării
  • Sand Festival (iulie – octombrie)
  • Luați o barcă spre Insula Sf. Anastasia
  • Muzeul etnografic
  • Crama DiVes Estate

Unde să stai în Burgas, Bulgaria?

Îți recomand să stai la Grand Hotel & SPA Primoretz. Hotelul are un spa frumos, o piscină superbă și este chiar lângă plajă.

Burgas Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Unde să mănânci în Burgas, Bulgaria?

La doar câteva minute distanță de hotel, vei găsi restaurantul Neptun, care este chiar lângă plajă. Judecând după aglomerația pe terasa restaurantului, mancarea și locația îl fac sa fie un restaurant deosebit în Burgas. Interiorul restaurantului este superb, iar terasa exterioară este minunată. Nu uita să faci o rezervare, mai ales dacă plănuiește să mergi acolo pentru cină.

Nessebar Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Ziua 3: Nessebar și Varna

După micul dejun, pregătește-te să continui vacanța în Bulgaria. Următoarea oprire este Nessebar, orașul istoric de lângă Marea Neagră. Orașul vechi Nessebar este legat de continent doar printr-o fâșie îngustă de pământ.

Nessebar este cunoscut sub numele de Perla Mării Negre și este un oraș care a fost locuit continuu de mai bine de 3 milenii.

Nessebar a fost inițial o așezare tracică (Menebria). Ulterior, a devenit o colonie greacă și apoi a făcut parte din Imperiul Bizantin.

Nessebar este un sit al Patrimoniului UNESCO din 1983. Dacă nu ai timp să vezi prea multe locuri de pe coasta Mării Negre în Bulgaria, atunci planifică doar o excursie în Bulgaria pentru a vedea orașul Nessebar. Nu vei regreta. În lunile iulie și august orașul este plin de turiști, iar majoritatea sunt români. Dacă vrei să explorezi orașul fără aglomerație, atunci îți recomand să vizitezi Nessebarul în lunile mai spre începutul lui iunie sau toamna, la sfârșitul lui septembrie, cand vremea e încă frumoasă, iar majoritatea turiștilor au plecat. 

Ce poți vedea în Nessebar, Bulgaria?

  • Orașul vechi Nessebar
  • Muzeul Arheologic din Nessebar
  • Turnul Nessebar
  • Moara de vânt veche
  • Biserica lui Hristos Pantocrator
  • Aquapark Nessebar
  • Vezi apusul la Capul Emine

Unde să mănânci în Nessebar, Bulgaria?

După toată plimbarea în Nessebar, ți se va face foame. Pentru pranz, recomand restaurantul Neptun, de unde ai o vedere panoramică minunată asupra Mării Negre. Acest restaurant are același nume și proprietar ca și restaurantul Neptun din Burgas. Ambele își merită popularitatea.

Nessebar restaurant Neptun Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

După prânz, continuă vacanța în Bulgaria spre Varna, cel mai mare oraș de pe litoralul bulgăresc.  Deși Varna este la doar 100 km de Nessebar, drumul cu mașina va dura aproximativ două ore. De vină sunt drumul plin de serpentine, lipsa de autostradă și traficul de vară.

Varna, Bulgaria

Varna este cel mai mare oraș de pe coasta Mării Negre din Bulgaria. Acesta este orașul preferat de majoritatea turiștilor în căutarea unei vacanțe la mare. 

Varna este un oraș cu o natura deosebită, iar iubitorii de istorie vor fi mulțumiți să vadă cea mai veche comoară de aur din lume (6000 de ani) la muzeul de arheologie.

Varna Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Ce să faci în Varna, Bulgaria?

  • Grădina Mării
  • Vizitați Muzeul Arheologic
  • Mănăstirea Aladzha
  • Catedrala din Varna
  • Muzeul Parcului Varna
  • Pădurea de piatră
  • Băile Romane din Varna
  • Muzeul Retro
  • Stâncile Minunate

Poți să vizitezi Varna pentru o scurtă excursie dacă te afli deja în regiunea Dobrogii în România.

Unde să stai în Varna, Bulgaria?

Îți recomand să stai la Graffit Gallery Design Hotel. Locația este aproape de centrul orașului și este la doar câteva minute de mers pe jos de plajă.

Dacă decizi să stai la un alt hotel din Varna, îți recomand să alegeți unul aproape de port. Aici se află toate restaurantele și barurile de pe plajă. Și locația este excelentă pentru o plimbare seara. 

Am stat 2 nopți la Varna, timp în care am descoperit și locurile din apropierea orașului. În următoarea zi îți propun să vizitezi Balcic, iar spre seară să te întorci tot în Varna. Eu prefer pe cât posibil să mai mult de o noapte într-un loc, deoarece mă simt mai puțin stresată că trebuie să îmi fac bagajele în fiecare dimineață.

Unde să mănânci în Varna, Bulgaria?

Restaurantele din portul din Varna sunt foarte drăguțe și presupun că toate au mâncare gustoasă, după cât de aglomerate erau. 

Am luat cina la Staria Chinar, unul din cel mai aglomerat restaurant din portul Varna, și a fost perfect. Așa cum am spus mai înainte, nici o vacanță în Bulgaria nu te lasă flămând. Mâncarea din Bulgaria este pur și simplu foarte bună.

Balcic Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Ziua 4: Balcic

Va fi o zi plină de vizitat, așadar îți recomand să te trezești devreme pentru a ajunge la Balcic, unul dintre cele mai de top locuri de vizitat în Bulgaria. Balcic este o destinație preferată de mulți turiști aflați în căutarea culturii locale și este potrivit chiar și pentru o excursie în Bulgaria mai scurtă, Se poate ajunge la Balcic repede dacă ești deja pe litoralul Marii Negre în România. 

Este recomandat să ajungi devreme pentru a evita grupurile de turiști și căldura și soarele insuportabil de la amiază.

Balcic este un mic oraș de pe litoral din Bulgaria renumit pentru frumosul său palat de vară al reginei Maria a României.

Știai că Balcic a făcut parte din România după cel de-al doilea război balcanic (1913)? Atunci Regina Maria a vizitat acest oraș și s-a îndrăgostit de el. Mai târziu, a decis ca acesta va fi locul pentru un modest palat de vară, care să-i aducă aminte de Grecia. 

Ce să vizitezi în Balcic, Bulgaria?

  • Palatul de vară al reginei Maria
  • Crama Reginei
  • Grădinile Botanice din Balcic

Va trebui să achiziționezi un bilet de intrare pentru grădini și altul pentru Palat. Cele două puncte de vânzare a biletelor sunt la intrare, unul lângă altul. Se acordă reduceri pentru studenți, pensionari ș alte categorii, așadar nu uita legitimația corespunzătoare.

Prânz în Balcic: Unde mâncăm în Balcic?

După ce vizitezi frumoasele grădini din Balcic, este timpul pentru prânz într-una dintre cele mai frumoase restaurante din Bulgaria.

Balcic El balcon del Mundo  Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Îți recomand să iei masa de prânz la El Balkon del Mundo, lângă Cavarna. Este un restaurant cu o vedere superbă către Marea Neagra, mâncarea este delicioasă, iar serviciile sunt pe măsură. Nu este cel mai ieftin restaurant din Bulgaria, dar merită pe deplin o vizită. După ce am postat pe Instagram despre acest restaurant, am și primit un mesaj de la cineva, spunându-mi „Mulțumesc pentru recomandare. A fost cel mai bun!”. Nu cred că mai am ce să adaug.

Capul Kaliakra

Fiindcă te afli în zona, după prânz te sfătuiesc să vizitezi Capul Kaliakra. Zona oferă priveliști uluitoare ale stâncilor ce întâlnesc Marea Neagră. Am scris mai multe despre Capul Kaliakra pe blogul meu în engleză. 

Unde să mănânci în Varna: Cina lângă Varna

Pentru seară, îți recomand o experiență culinară specială, aproape de Varna. Locația se numește Wine Club Varna și este disponibil doar pe bază de rezervare. Acesta nu este un restaurant propriu-zis, ci o experientă cu totul si poate accepta un singur grup. Îți recomand să rezervi locația de îndată ce ai hotărât data exactă când vei ajunge în Varna. Se poate rezerva doar experiența de degustare a vinului sau degustarea împreună cu cina. 

Dimo este numele gazdei, iar locul se numește vila Wisteria. Această locație este deosebit de interesantă dacă sunteți un iubitor de vinuri. Iar Dimo este o persoana extraordinară, cu multe povești și cunoștințe despre vin. 

Veliko Tarnovo Vacanță în Bulgaria: Itinerariu perfect pentru o săptămână în Bulgaria

Ziua 5: Veliko Tarnovo

Înainte de a părăsi minunatul litoral bulgăresc, trebuie să vezi la cel puțin un răsărit de soare. Pentru o experiență deosebită, îți recomand să închiriezi o barcă, pentru a putea admira răsăritul chiar de pe  Marea Negră.

Am văzut de multe ori răsăritul soarelui deasupra Marii Neage, dar a fost prima dată când l-am văzut de pe o barcă.

Deoarece aceasta este o experiență privată, va trebui să o rezervați în avans, cu cel puțin o zi sau două înainte.

După răsăritul soarelui, vei avea timp sa iei micul dejun. Apoi o să pornești spre Veliko Tarnovo. Călătoria de 230 km până la Veliko ar trebui să dureze aproximativ 3 ore.

Ce să vezi în Veliko Tarnovo?

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai vechi orașe din țară și fosta capitală a Bulgariei.

Am mai fost aici, dar nu am avut niciodată șansa de a explora orașul. Veliko Tarnovo este la doar 3 ore de mers cu mașina de București.

Ce poți vedea în Veliko Tarnovo, Bulgaria?

  • Cetatea Tsarevets
  • Oras vechi
  • Muzeul Arheologic
  • Monumentul Assens
  • Biserica Sf. 40 Mucenici
  • Arbanassi

Trebuie neapărat să vizitezi Cetatea Tsarevets și să admiri străzile minunate ale orașului vechi Veliko Tarnovo.

Majoritatea turiștilor români din sudul țării, aleg Veliko Tarnovo ca o destinație de weekend în Bulgaria, fiind foarte aproape de granița cu România. Veliko Tarnovo este o destinatie excelentă pentru o excursie în Bulgaria. 

Unde să mănânci în Veliko Tarnovo, Bulgaria?

Ar trebui să ajungi la Veliko Tarnovo la timp pentru prânz. Dacă stai doar o zi aici, îți recomand să rezervi o masă cu vedere la restaurantul Shtastliveca. Acest restaurant oferă vedere panoramică către râul Yantra, iar de aici poți să admiri monumentul dinastiei Assen și casele colorate ale orașului.  

Pentru cină, recomand restaurantul de la Hotelul Yantra pentru vederea panoramică minunată asupra cetății Tsarevets. În timpul verii, cetatea oferă în fiecare seară un spectacol de lumini. O puteți admira în timp ce vă serviți cina.

Unde să stați în Veliko Tarnovo?

Veliko este un loc turistic și oferă multe opțiuni de cazare. Mulți turiști români vizitează Veliko Tarnovo pe timpul verii. 

Dacă cauți un hotel cu spa pentru puțină relaxare, dar care să și aibă o vedere frumoasă, recomand Grand Hotel Yantra. Cere o cameră cu vedere la Cetatea Tsarevets.

Acesta este același hotel pe care îl recomand pentru cină, pentru priveliștile de seară asupra cetății.

Bulgaria Trip Ziua 6: Înapoi la Sofia (sau acasă)

Aceasta este ultima zi a acestei vacanțe în Bulgaria. 

Bucură-te de dimineața în Veliko Tarnovo. Explorează străzile vechi ale orașului, pline de magazinele meșterilor locali. Dacă ești iubitor de cafea, trebuie să faci o pauză de cafea la Samurai Specialty Coffee Shop.

Călătoria de la Veliko Tarnovo la Sofia ar trebui să dureze mai puțin de 3 ore (220 km).

Dacă mai aveți la dispoziție câteva ore înainte de a vă lua zborul înapoi acasă, vă puteți îndrepta spre orașul vechi din Sofia.

Dacă ai venit cu mașina din Romania, din Veliko Tarnovo te poți întoarce direct spre Ruse, unde poți să treci granița spre Romania. 

Sfaturi pentru o vacanță în Bulgaria

Pentru unii, Bulgaria este o locație obișnuită pentru vacanță. Iar bulgarii sunt obișnuiți cu turiști români. În multe dintre aceste locuri turistice, poți găsi restaurante care au meniuri în limba romană, iar unii chelneri chiar vorbesc românește. 

În general, Bulgaria nu diferă așa de mult de România și este destul de similară cu celelalte țări din Europa de Est.

Starea drumurile în Bulgaria

Drumurile în Bulgaria sunt în general în stare bună. Din păcate, Bulgaria nu are multe autostrăzi, iar majoritatea locurilor menționate în acest itinerariu pentru o vacanță în Bulgaria sunt conectate pe drumuri naționale și europene. De aceea, majoritatea drumurilor au o singură bandă pe sens.

Cum se conduce în Bulgaria?

În general, se conduce bine în Bulgaria. Respectă întotdeauna regulile de circulație și nu vei avea probleme. Asigură-te că respecți limita de viteză. 

Majoritatea drumurilor din Bulgaria (în special cele tranzitate de turiști) au multe radare mobile, iar comunicarea cu poliția bulgară este de obicei dificilă, deoarece majoritatea polițiștilor nu vorbesc română sau engleză.

Vigneta pentru Bulgaria

Pentru o călătorie cu mașina în Bulgaria, ai nevoie de o vinietă validă pe toată durata călatoriei. Aceasta se poate cumpăra rapid și simplu, online, folosind site-ul https://bg-vignette.com/ro/Index/

Tot ce ai nevoie este să introduci numarul autoturismului, data începerii valabilității vignietei și perioada vignetei. Vigneta pentru Bulgaria va fi activă pentru perioada aleasă, vei primi o confirmare pe email, iar sistem electronic va verifica valabilitatea vignetei folosind numărul mașinii. 

Eu folosesc vignieta electronică cumpărată online de fiecare data când călătoresc în Bulgaria, iar până acum nu am avut probleme. 

Pret vigneta Bulgaria pentru o saptamana este de 62,5 RON. Acesta e posibil să se fi schimbat din momentul în care am verificat eu ultima data. De aceea, te rog să verifici prețul actualizat pe site-ul dedicat pentru cumpărarea vignetei pentru Bulgaria

Îți urez o vacanță în Bulgaria plăcută

Sper că acest itinerariu pentru o vacanță în Bulgaria vă te ajute să planifici o săptămână în Bulgaria sau măcar să te ajute să-ți faci o idee despre toate locurile minunate de vizitat din Bulgaria.

Desigur, există atât de multe alte tururi și itinerarii în Bulgaria pe care le puteți face, dar acesta este un traseu bun dacă doriți să acoperiți cât mai mult posibil.

Disclaimer: Această călătorie a fost organizată de Ministerul de Turism al Bulgariei. Tot ce am scris și am menționat în această postare de blog este propria mea părere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *